Ivoordreef Utrecht

Ondertussen op de bouwplaats…week 3

21 januari 2022 | Nieuws

Onze eerste post van het nieuwe jaar! En ondanks dat het eigenlijk niet meer mag, wenst het hele projectteam van Ivoordreef iedereen een mooi en vooral gezond 2022 toe.

Terwijl buiten een shovel druk heen en weer rijdt en slopers vakkundig bezig zijn met het verwijderen van kozijnen, praat Patrick mij bij in de keet.

Waar is de machine buiten precies mee bezig?
“Dat is een shovel en die gebruiken we om grond mee te verplaatsen. Op dit moment is de shovel bezig om een laagje asfalt neer te leggen op de plek van het speeltuintje. Dit doen we omdat we binnenkort de eerste elementen van de gevel af gaan hijsen. Een grote kraan gaat alle elementen eraf halen en zet deze neer op de bouwplaats. Omdat de elementen zwaar zijn, is het belangrijk dat de ondergrond glad en hard is. Het speeltuintje richten we in als werkterrein. Hier maken we de elementen weer mooi en slaan ze tijdelijk op. En uiteindelijk zie je ze straks terugkomen in de nieuwbouw. Super tof toch!”

Als je vanaf de straat kijkt, zie je echt al gaten komen in de flat. Hoever zijn jullie nu?
Portiek 1: “Hier zijn we druk bezig om de ramen eruit te halen. We doen dit voorzichtig omdat bijna alles wordt hergebruikt. Het glas, hout en het kunststof van de kozijnen wordt op de bouwplaats gescheiden en apart afgevoerd. Het glas wordt omgesmolten in nieuw glas. Het hout wordt verwerkt tot platen. Alleen het kunststof gaat de verbrandingsoven in.”
En wat betekenen die rode kruizen op de ramen? “Daar hebben we in de kit nog een klein beetje asbest gevonden. Dus dat moeten onze asbestspecialisten eerst weghalen, voordat de ramen eruit gehaald mogen worden.
Portiek 2: Is helemaal leeg en hier gaan we ook starten met de ramen eruit te halen. Er gaan steeds meer gaten in het gebouw komen, maar dat is dat ook de bedoeling.
Portiek 3: In dit portiek staan alleen de binnenwanden nog. Alle losse materialen liggen gescheiden klaar op de verdiepingen om met de verreiker naar beneden te halen.
Portiek 4: Al het asbest is hier weg. En de jongens zijn nu bezig om alles tot zover te slopen, dat alleen de binnenwanden nog overblijven.
Portiek 5 & 6: Zijn we bezig om asbest weg te halen, waarbij we van de bovenste verdieping naar beneden werken.”

Asbest weghalen is een vak apart. Hoe leer je dit vak?
“Bij Lagemaat heeft iedereen op de bouwplaats een diploma van Stichting Certificatiestelsel Asbest (Ascert). Om asbest te verwijderen moet een medewerker weten wat je wel en niet moet doen en ook welke maatregelen ze moeten treffen om ervoor te zorgen, dat er geen schade ontstaat voor mens en milieu. Je begint als leerling en volgt eerst een cursus deskundig asbest verwijderen (niveau 1). Als je niveau 1 hebt gehaald, mag je de bouwplaats op. Voor niveau 2 moet je 120 praktijkuren gemaakt hebben, dan pas mag je examen doen. Zelf ben ik Deskundig Toezichthouder Asbestsloop (DTA). Dat is een leidinggevende functie, waarbij je altijd eindverantwoordelijk blijft. Dus beste buren, we letten steeds op of alles veilig gaat voor uw en onze gezondheid.”

Zoekvenster sluiten