Ivoordreef Utrecht
Circulair bouwen:

WE GAAN HET GEWOON DOEN!

Circulair bouwen is nieuw en wordt nog niet veel toegepast. We kunnen het ook gewoon gaan doen en leren van ons eigen proces. Met het tonen van deze circulaire ambitie heeft Bo-Ex samen met Amvest, ERA Contour en architectenbureau JVST het nieuwbouwplan voor de Ivoordreef gemaakt. In plaats van nieuwe materialen gebruiken, die veel CO2 kosten, is er gekozen om materialen uit de oude flat te gaan hergebruiken. Een mooi proces waar we je graag meer over vertellen.

Materialen hergebruiken

Dat is de toekomst

Het leuke van circulariteit is dat je moet puzzelen. Wat is er en wat kun je gebruiken. Het puzzelen heeft geleid tot een vormenboek met allemaal materialen die geschikt zijn voor de nieuwbouw. Elk element heeft een uniek nummer. Zo weet ERA Contour straks precies welk herbruikbaar element op welke plek in de nieuwbouw terugkomt

 

Wat zie je straks terug?

Blijvende herinnering aan vroeger

Beeldbepalend waren de gevelpanelen van grindbeton. Meer dan 700 stuks. Een groot deel van deze panelen wordt op de bouwplaats bewerkt en komen terug in de gevels. Balkonhekken worden galerijhekken. Stortkokerkleppen worden klapstoeltjes in de entreehal. De klinkers en stoeptegels worden hergebruikt in de openbare ruimte. Van de gekapte bomen worden nieuwe houten speelelementen gemaakt. En het pierenbadje, waar veel buurtbewoners goede herinneringen aan hebben, komt in een nieuwe vorm terug.

Zoekvenster sluiten