Ivoordreef Utrecht

Ondertussen op de bouwplaats…week 42

22 oktober 2021 | Nieuws

Na de laatste informatiebijeenkomst op 4 oktober is het tijd voor een nieuw bericht. Hoe gaat het met de sloop van de flat? Waar in het gebouw is Lagemaat nu bezig? Hoe zit het met het verwijderen van het asbest? Allemaal vragen waar uitvoerder Erik de Pater goed antwoord op kan geven. Vanaf nu zal ik Erik regelmatig interviewen en vragen hoe het gaat op de bouwplaats.

Erik, hoe gaat het met de sloop van de flat?
“Hartstikke goed! De flat is al voor de helft leeg. In het eerste portiek zijn we asbest aan het verwijderen. Het tweede portiek zijn we aan het klaarmaken, dat we kunnen starten met het verwijderen van asbest. En in portiek drie tot en met zes zijn we in iedere woning verwarmingen, wastafels, deuren, gordijnen, kastjes en allemaal van dat soort dingen aan het weghalen. Alleen de muren blijven nog staan.”

Asbest verwijderen klinkt best spannend. Kun je uitleggen hoe Lagemaat werkt?
“Ja natuurlijk! Laat ik beginnen met dat asbest verwijderen niet spannend is. Wel moet het veilig gebeuren. Dit betekent dat we heel precies te werk gaan. Overal waar we asbest verwijderen, sluiten we de ruimtes helemaal af. Binnen filteren speciale machines de lucht en deze komt schoon naar buiten. Het is dus volkomen veilig voor de omgeving.”

En mannen in witte pakken gaan we die zien?
“Nee, je gaat geen mannen in witte pakken zien. Binnen in het portiek, waar de asbest op dat moment wordt verwijderd, richten we drie speciale ruimtes in. In de eerste ruimte kleedt men zich om in kleding die beschermt tegen asbest. Dit noemen we de schone ruimte. De tweede ruimte is de doucheruimte. Hier zet je je gezichtsmasker op. Vervolgens kom je in de derde ruimte. Op de terugweg als je klaar bent met werken, doe je in de derde ruimte al je kleding uit. Alle kleding wordt maar 1x gebruikt en daarna vernietigd. Daarna stap je onder de douche en mag je masker af. En vervolgens kom je weer in de schone ruimte waar je je eigen kleding aandoet. We werken dus altijd veilig en schoon voor onze eigen mensen en voor de omgeving.”

Klopt het dat er op zaterdag mensen aan werk zijn?
“Ja, helaas hebben wij op dit moment korte weekenden. We hebben tijd verloren met het uittesten welk gereedschap geschikt is voor het verwijderen van tegellijm. Nu we het juiste gereedschap hebben, willen we graag de verloren tijd inhalen. Gelukkig kan ik wel zeggen, dat de buurtbewoners hier niks van zullen merken. U ziet alleen auto’s staan.”

Wat staat er voor volgende week op de planning?
“Naast dat we doorgaan met slopen aan de binnenkant van de flat en het verwijderen van asbest, komt er ook een kraan met een bak die tot de negende verdieping komt. In deze bak leggen we alle losse materialen die we gescheiden gaan afvoeren.”

Tot zover dit eerste nieuwsbericht. Heeft u ook een vraag voor Erik, laat het mij weten. Stuur een mail naar delian.degier@eracontour.nl.

Zoekvenster sluiten