Ivoordreef Utrecht

Vijf bomen besmet met de iepziekte

13 juli 2023 | Nieuws | Delian de Gier

Zo vlak voor de bouwvakvakantie kregen we begin deze week geen fijn bericht van de afdeling Bos en Bomen van de gemeente Utrecht. Op hun ronde door de wijk – na de storm Poly – zagen bomeninspecteurs een es gevaarlijk scheef staan op de bouwplaats. Toen ze de andere bomen gingen controleren, zagen ze ook een dode iep. Deze boom blijkt aangetast te zijn door de iepziekte en vier bomen eromheen zijn ook besmet.

Iepziekte
Iepziekte is een schimmel en wordt door een kever overgebracht, de iepenspintkever. De besmette iep reageert op de ziekte door het afsluiten van haar eigen sapstromen. De boom neemt geen water meer op en sterft snel.

Bomen ‘beter’ maken
Het is helaas niet mogelijk om de bomen ‘beter’ te maken. Als de kever eenmaal in de boom zit, kun je het ziekteproces niet meer stoppen. De enige manier om de iepziekte verder te voorkomen, is door zo snel mogelijk de zieke bomen te kappen. De voorbereidingen om de bomen weg te halen zijn meteen gestart. Waarschijnlijk haalt de gemeente de bomen volgende week weg.

Bomen terugplanten
Voor de omgevallen boom én de vijf zieke bomen plant de gemeente zes nieuwe bomen terug. Én er komen, naast de bomen die nu nog op de Ivoordreef staan, 83 nieuwe bomen bij. Samen met de gemeente en een landschapsarchitect zijn we bezig met een ontwerp voor de openbare inrichting. Het definitieve ontwerp delen we zodra het akkoord is.

Werkzaamheden na de bouwvak
Na de bouwvakvakantie worden boomstronken verwijderd, bouwwegen aangelegd en begint het bouwen van de tijdelijke loods voor het bewerken van de circulaire elementen. Zodra de loods staat, start meteen het bewerken van de circulaire elementen.

Wanneer start de bouw
En dan nog een belangrijke vraag: “Wanneer wordt er gestart met de bouw?” Raad van State is het beroep aan het beoordelen van drie partijen die het niet eens zijn met het bestemmingsplan. Inmiddels hebben we bericht ontvangen, dat door drukte bij Raad van State een uitspraak langer duurt. We verwachten nu eind van het jaar uitspraak. Na een positieve uitspraak gaan we de werkzaamheden inplannen voor het bouwrijp maken en de start bouw.

Voor nu wensen we iedereen een fijne zomer.

Team Ivoordreef

Zoekvenster sluiten